Sedanter yani hareketsiz bir yaşam sürmenin zararlarının neler olduğunu ve aktif bir hayat stiline sahip olmak için atman gereken adımları biliyor musun?
Spor salonuna gitmediğin birkaç günün birkaç aya dönüştüğünü fark ettin mi hiç? Evden çalışmak, günlük yürüyüşlerinin yerini evin içinde attığın turların alması anlamına mı geliyor? Belki de egzersiz alışkanlığı edinemedin ve günün çoğunu oturarak veya uzanarak geçirme alışkanlığına sürüklendin. Eğer öyleyse, sedanter yaşam tarzına girmiş olabilirsin. Kendini nasıl bu döngüden çıkabileceğin konusundaki önerilerimize hemen göz at.
Sedanter Yaşam Nedi̇r?
Sedanter yaşam, fiziksel olarak hareketsiz olma durumu için kullanılan bir terimdir. Her gün yürürsen, düzenli olarak spor salonuna gidersen, evde egzersiz yaparsan veya tüm gün işte ayakta duruyorsan aktif biri olarak nitelendirilirsin.
Hareketsiz aktiviteler ise fiziksel hareketi içermeyen her şeyi kapsar. Bu nedenle işe toplu taşıma ya da otomobille gidiyorsan, günün büyük bir bölümünde bilgisayar başında oturuyorsan ve düzenli egzersiz için zaman ayıramıyorsan bu, fiziksel olarak aktif olmadığın yani sedanter bir birey olduğun anlamına gelir.
Araştırmalar, 19-64 yaş arası yetişkin bireylerin her hafta ne kadar egzersiz yapması gerektiği ile ilgili şunları söylüyor:
Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite
Madde Veya haftada 75 dakika şiddetli yoğunlukta aktivite
Bundan daha azı, hareketsiz bir rutine sahip olman demektir.
Günlük hareketini artırmak sana bu aşağıdakiler başta olmak üzere daha başka birçok fayda sağlar:
- Zihinsel sağlığını iyileştirir,
- Kalp sağlığını iyileştirir,
- Kilo vermene yardımcı olur,
- Bağışıklık sistemini destekler.
Şu anda sağlık sorunları yaşamıyor olsan da fiziksel olarak aktif olmak, yaşlandıkça vücudunu desteklemeye, mutlu, sağlıklı ve zinde kalmana yardımcı olur.
Sedanter bir yaşam tarzın oturmuşsa, egzersiz rutini oluşturma fikri biraz gözünü korkutabilir. Fakat küçük ve sağlam adımlarla hem egzersiz rutini oluşturabilir hem de sağlıklı ve aktif bir yaşam için bir başlangıç yapmış olabilirsin.
Çok küçük olsa bile her gün bir tür fiziksel aktivite yap. Herhangi bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Bu nedenle yarım saatlik tam bir antrenman veya koşu fikri gözünü korkutuyorsa, başlamak için küçük esnemeler, kısa yürüyüşler yapabilir, hatta en sevdiğin çalma listesini açıp evde dans edebilirsin.
Kuvvet egzersizleri, eğer çok fazla hareket etmekten kaçınmayı tercih ediyorsan, terlemeden aktiviteyi birleştirmenin harika bir yoludur. Zaten araştırmalar da haftada en az iki gün kuvvet hareketlerine odaklanmayı önerir. Bu, squat, plank, lunge gibi sadece kendi vücut ağırlığını kullandığın egzersizler veya daha ağır ağırlıklar kaldırmaya kadar her şey olabilir.
Mobilite ve esneklikle ilgili egzersizler de fiziksel sağlığın için çok önemlidir ve gün içine rahatça entegre edilebilir. Özellikle yoga ve pilates özellikle bunun harikadır, ancak basit esneme hareketleri ve akışlarla da başlayabilirsin.
Bir spor salonuna kayıt olmaktan korkma. Spor salonları ihtiyacın olan tüm ekipmanlara sahiptir. Bu konuda eğitmenlerimiz de sana destek olacak. Tutarlılığa ve aktif alışkanlıklar oluşturmaya odaklan, her hafta doğru miktarda egzersiz yaptığından emin ol. Egzersiz yapmayı haftalık rutininin bir parçası haline getirmek, kendini egzersiz yapmaya zorlamak yerine, bir yaşam tarzı oluşturmana ve bunun için motive olmana yardımcı olacaktır.